Jeżyny

Właśnie pojawiły się na targowiskach we Wrocławiu, te owoce mają cudowną moc i zdrowotne właściwości.

Liście jeżyn mogą być wykorzystywane jako okłady leczące choroby skóry: źle gojące się rany, wypryski, liszaje, ropne zmiany skórne. Napar z liści będzie pomocny w chorobach żołądka i jelit, RZS, w przewlekłych zapaleniach błony śluzowej.

Owoce są bogate we wspaniałe prozdrowotne przeciwutleniacze. O tych składnikach opowiada na pewno każdy dietetyk w swoim gabinecie. Są to substancje wyłapujące wolne rodniki z organizmu, a prościej mówiąc hamują proces starzenia, przeciwdziałają chorobom nowotworowym.

Wyciąg z jeżyn to doskonały środek wykrztuśny, zalecany podczas chorób układu oddechowego. Owoce te posiadają również właściwości: przeciwbiegunkowe, przeciwbakteryjne, przeciw­zapalne, moczopędne, poprawiające przemianę materii.

Kolor zawdzięczają antocyjanom, są to czerwone, niebieskie i fioletowe barwniki roślinne. Uelastyczniają naczynia krwionośne, poprawiają też jakość widzenia.

Jeżyny są bogate w kwasy organiczne, prowitaminę A, witaminy z grupy B, B9, witaminę C, pektyny, garbniki, flawonoidy, kwas cytrynowy, barwniki antocyjanowe, związki mineralne potasu, wapnia i magnezu. Dzięki pestkom mają sporo błonnika i podobnie jak maliny, są dobrym źródłem miedzi i żelaza. Jeżyny ze wszystkich owoców zawierają najwięcej witaminy E, zwanej witaminą młodości.

 Są doskonałe dla osób z nietolerancją fruktozy – ponieważ zawierają jej wyjątkowo mało w porównaniu do innych owoców.

 Z jeżyn możemy robić sałatki owocowe, koktajle i przetwory: soki, dżemy, konfitury. Garść jeżyn (około 65g) to jedyne 45kcal i prawie 5g błonnika! Smacznego!