TOP 10 produktów spożywczych które zaburzają działanie leków

TOP 10 produktów spożywczych które zaburzają działanie leków

Jeśli zdarza Ci się łykać leki lub regularnie je zażywasz ze względu na choroby, musisz przeczytać ten artykuł! Nawet jeśli są to tylko suplementy dla zdrowia, profilaktyki, aby być fit&healthy, musisz pamiętać o kilku ważnych rzeczach! Uważaj na te produkty, bo one mogą pokrzyżować Ci plany!

Interakcje leków i suplementów z żywnością mogą być niegroźne ale i bardzo niebezpieczne, mogą nawet prowadzić do śmierci.

Ryzyko oddziaływania wzrasta w zależności od ilości zażywanych leków, gdy zażywamy 2 leki, to interakcja jest prawdopodobna, gdy 3 leki- zachodzi często, gdy 4 leki i więcej – jest nieunikniona.

Cykl istnienia leku w organizmie można określić pięcioma słowami:

L – uwalnianie (ang. liberation), A – wchłanianie (ang. absorption), D – dystrybucja, M – metabolizm, E – eliminacja – w skrócie LADME.

Spośród wszystkich etapów największy wpływ pożywienia na substancje farmakologiczne występuje podczas wchłaniania, bo aż 60%, następnie podczas metabolizmu – 27,14% i stosunkowo rzadko w czasie wydalania –12,86%.

TOP 10

OTRĘBY

Otręby, płatki owsiane i inne bogate w błonnik produkty, które najczęściej uważamy jako zdrowe i fit! Błonnik nie ulega trawieniu, wypełnia jelita, poprawia perystaltykę, korzystnie wpływa na rozwój dobrej mikroflory. Jego niedobór lub brak w diecie, może przyczyniać się do powstawania chorób cywilizacyjnych. Jednocześnie może on wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, powodując zmniejszenie ich wchłaniania.

Uważaj, jeśli zażywasz leki przeciwdepresyjne np. imipramin, amitryptylium lub leki nasercowe np. digoxin, bemecor. Błonnik może zaburzyć działanie tych leków.

Wskazówka: nie musisz rezygnować całkowicie z błonnika, nie zażywaj tylko leków tuż przed, podczas lub tuż po posiłku bogatym w błonnik. Najbezpieczniej będzie zjeść taki posiłek 2h przed i 1h po przyjęciu leku.

MLEKO

Mleko i produkty mleczne zawierają duże ilości jonów wapnia, które mogą zmniejszyć lub całkowicie uniemożliwić wchłanianie niektórych leków, tworząc wraz z nimi nierozpuszczalne w wodzie sole wapnia.

Jeśli jesteś w trakcie leczenia zakażeń dróg oddechowych lub moczowych: antybiotykami (tetracykliny), chemioterapeutykami (ciprobay, nolicin) lub lekami przeciwgrzybiczymi (ketokonazol), to nie zażywaj ich razem z produktami mlecznymi, bo możesz znacznie obniżyć ich skuteczność.

KAWA

Kofeina zawarta nie tylko w kawie, ale również w napojach typu cola, napojach energetyzujących, herbacie, czy w lekach przeciwbólowych i przeciwgorączkowych typu Etopiryna, Apap, Panadol czy Coldrex, może zwiększyć działanie przeciwbólowe. Skutkuje to najczęściej wystąpieniem objawów przedawkowania czyli ból głowy, niepokój, tachykardia, zaburzenia koncentracji oraz snu.

HERBATA

Jeśli zażywasz preparaty żelaza nie popijaj ich ani kawą ani tym bardziej herbatą. Zawarte w nich taniny tworzą z żelazem związki, które są trudno wchłaniane. Więc efekt terapeutyczny preparatów będzie znikomy.

CUKIERKI I TABLETKI WYKRZTUŚNE

Zawarta w nich lukrecja, może być przyczyną wielu problemów takich jak: zatrzymywanie wody i powstawanie obrzęków, wzrostu ciśnienia tętniczego krwi, senności czy zaburzeń hormonalnych. Odpowiedzialny za to jest składnik lukrecji glicyryzyna. Może ona również powodować niedobór potasu, poprzez zwiększone jego wydalanie przez nerki. W połączeniu w lekami, szczególnie preparatów naparstnicy (Bemecor, Digoxin), może to spowodować znaczne spowolnienie czynności serca, zaburzeń rytmu.

SOK GREJPFRUTOWY

Owoce grejpfruta białego, pomelo, pomarańczy gorzkiej, limetki, soki z tych owoców oraz olej z grejpfruta mogą być niebezpieczne w połączeniu z lekami. Zawarte w cytrusach, a szczególnie w grejpfrucie flawonoidy blokują enzymy odpowiedzialne za metabolizm leków, przez co wzrasta ich stężenie we krwi. Popicie leku sokiem z grejpfruta, prowadzi do niewydolności czynnościowej grupy enzymów CYP3A (odpowiedzialnych za detoksykację) i lek nie może być metabolizowany, co powoduje wzrost jego stężenia we krwi. Różnice między nami w metabolizmie leków spowodowane są polimorfizmem genów, które kodują enzymy odpowiedzialne za tą przemianę. Każdy z nas może reagować inaczej. Detoksykacja organizmu, czyli działanie całej grupy cytochromów P450 to temat rzeka. Obecnie możliwe jest już badanie genetyczne, które określa nam poziom umiejętności naszego organizmu do metabolizowania ksenobiotyków (obcych substancji). To bardzo ważne, ponieważ skumulowane, niezmetabolizowane leki, mogą przyczyniać się do poważnych problemów w tym nowotworów. Odsyłam tu do badania genetycznego iGenesis.

SMAŻONE MIĘSO

Podczas smażenia lub grillowania mięsa powstają mutagenne i kancerogenne heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA). Ilość tych związków w smażonym/ grillowanym mięsie rośnie wraz z temperaturą, czyli im wyższa temperatura obróbki, tym więcej HCA. I to właśnie te związki mogą też przyspieszać metabolizm niektórych leków w wątrobie np. teofiliny (stosowana w leczeniu astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc).

SMAŻONE JAJKA

Tłuste posiłki takie jak smażone jajka, masło, smalec, tłuste mięsa, pełnotłuste mleko – mogą powodować niekontrolowane zwiększone wchłanianie niektórych leków. Dotyczy to leków dobrze rozpuszczalnych w tłuszczach np. leki przeciwgrzybicze, niektóre leki stosowane w leczeniu infekcji pasożytniczych (na owsiki), przeciwdepresyjne i niektóre leki na nadciśnienie. Zażywanie tych leków wraz z posiłkiem bogatym w tłuszcz, może powodować wystąpienie niepożądanych objawów takich jak: bóle i zawroty głowy, kaszel, zaburzenia świadomości, snu, spadek ciśnienia tętniczego, łysienie, świąd i zmiany skórne. Brzmi poważnie, lepiej tego nie lekceważyć, skonsultować się z lekarzem oraz dokładnie przeczytać ulotkę.

PREPARATY WITAMINOWE, SUPLEMENTY

Witamina E – zmniejsza krzepliwość krwi i może niebezpiecznie nasilić efekt działania leków hamujących krzepnięcie.

Witamina K – osoby przyjmujące warfarynę (śr. Przeciwzakrzepowy) nie powinny przyjmować preparatów z wit. K, ani jeść produktów bogatych w tą witaminę: brokułów, szpinaku, sałaty, ponieważ może to zmniejszyć skuteczność leku

Potas – suplementacja preparatami potasu oraz spożywanie bogatych w potas produktów (banany, sok pomidorowy) z równoczesnym przyjmowaniem leków obniżających ciśnienie, może doprowadzić do nadmiernego wzrostu stężenia jonów potasu we krwi i w rezultacie do zaburzeń rytmu serca, osłabienia mięśni, senności, bólu głowy.

Żelazo – badania wykazały, że preparaty żelaza i magnezu zażywane z hormonami tarczycy, zmniejszają aktywność tych preparatów. Tyroksyna ma zdolność tworzenia kompleksów z żelazem, co może wpływać na obniżenie absorpcji lewotyroksyny u pacjentów z niedoczynnością tarczycy. Zachowaj odstęp pomiędzy hormonami a preparatami żelaza.

ALKOHOL

To oczywiste, ale wiele osób o tym zapomina albo chce zapomnieć. Alkohol w połączeniu z lekami na receptę i bez recepty, z suplementami może powodować poważne problemy zdrowotne.

Sporadyczne picie alkoholu z jednoczesnym spożywaniem leków lub suplementów powoduje zwolnienie metabolizmu, wzrost stężenia leku i zwiększenie ryzyka objawów niepożądanych.

Regularne, przewlekłe picie alkoholu, powoduje przyspieszenie metabolizmu, zmniejszenie stężenia i działania leku.

CZY MUSZĘ CAŁKOWICIE WYRZUCIĆ TE PRODUKTY Z DIETY?

NIE! A jak się ustrzec przed interakcjami leków z żywnością:

  1. Popijaj leki wodą. Najlepiej aby była o temp. pokojowej, wysoka temp. może zmniejszyć skuteczność leku.
  2. Czytaj dokładnie ulotkę i stosuj się do zaleceń producenta lub lekarza prowadzącego w kwestii zażywania leku (po czy przed czy między posiłkami).
  3. Staraj się zażywać leki/ suplementy rozdzielnie, o różnych porach, nie wszystkie na raz.
  4. Skonsultuj z lekarzem suplementację.
  5. Obserwuj swój organizm, samopoczucie, niepokojące objawy zgłaszaj lekarzowi.